Міжвузівський семінар з національно-патріотичного виховання «Трисуття Українського національного духу в творчості Володимира Шовкошитного»

Трисуття Українського національного духу. Що це? Відповідь на це запитання віднайшли студенти, викладачі, гості Уманського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. Т.Г. Шевченка на міжвузівському семінарі з національно-патріотичного виховання «Трисуття Українського національного духу в творчості Володимира Шовкошитного», який відбувся 24 лютого 2016 року в актовій залі коледжу. Студенти та викладачі нашого н закладу( Лісова Л.В., Крамська З.М., Данішевська О.В.), директор коледжу Ольга Володимирівна Чепка активно долучилися до проведення семінару. Ними були зачитані уривки із твору Володимира Шовкошитного “Кров – свята”, чим вразили автора однойменного твору до глибини душі, тому що звучали найвлучніші моменти трилогії. Трисуття Українського національного духу письменник трактує як ідеологію, ідею та волю нашого народу.
Зі слів автора, книга «Кров – свята» побудована на основі унікальних архівних документів, а також розповідей очевидців тих подій, про які йдеться у романі. Володимир Шовкошитний не просто добре вивчив документи (а це і архіви КДБ, і Абвера), але й так проник в ту ситуацію, що ніби сам став одним із тих хлопців.
У книзі Володимир Шовкошитний, взявши за основу архівні документи, розповідає про героїку українських повстанців загалом, а також робить спробу «відсторонено» розібратись у причинах і особливостях конфліктів всередині повстанського руху. «Я сам родом із Київщини, тому маю досить відсторонений погляд на ці події. Так, я націоналіст, але не бандерівець, мельниківець чи бульбівець, я – українець. Тому для мене було величезною проблемою зрозуміти, чому виник конфлікт, який намагаються подати як міжетнічний, українсько-польський. Зрозуміти взаємовідносини у повстанському середовищі, між різними проводами. І тут все досліджено», – розповів Володимир Шовкошитний.
За словами автора, для написання другої книги дилогії йому довелось понад 10 років збирати необхідні матеріали: «Тут є свідчення, які більше ніде не зустріти – наприклад, розповіді людей, які вижили із 4800 розстріляних у Луцькій тюрмі… Колись Винниченко казав, що нашу історію не можна читати без брому. Я переконаний, що історію пишуть переможці. І хочу, щоб свою історію ми писали самі, історію, яку можна і потрібно читати з гордістю і без брому. Адже ми – перша нація, яка підняла зброю проти фашизму: тут, у вас, у 1939 році, українці почали воювати проти фашизму, і це треба знати».
Під час розповідей Володимира Шовкошитного у залі панувала тиша і зацікавленість. Адже саме патріотизм і віра у краще майбутнє України – зараз найактуальніша тема для молодого покоління. А його книга “Кров – свята” має стати нашою настільною книгою. У цьому переконалися не тільки
студентський та викладацький склад нашого коледжу, але і запрошені гості, серед яких: студенти та викладачі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Уманського національного університету садівництва, агротехнічного та медичного коледжів; редактор громадсько-політичної газети « Вулик» Уманської міської організації ВО «Свобода» та «Народознавчого товариства «Берегиня» Тетяна Чорномаз; письменниця ,керівник уманського літературного об’єднання «ЛіТО» Ніна Михайлова; головний спеціаліст відділу культури і туризму Уманської міської ради Неля Петриченко, методист міського відділу освіти Тетяна Плющ, методист районного відділу освіти Тетяна Печонкіна ; представник Ради ветеранів м.Умань Марія Вольдман; завідувачі, директори, провідні бібліотекарі м.Умань ( № 4, 1, Центральна бібліотека, Центральна районна бібліотека) ; вчителі, бібліотекарі Уманської міської гімназії, Уманських ЗОШ № 11, 14, 1, 3 та Полянецької, Оксанинської, Дмитрушківської ЗОШ, Краснопільського НВК Уманського району; соціальний педагог Родниківської ЗОШ Уманського району; методисти, вихователі-методисти ДНЗ № 12, 4, 21, 25, 14, 9,7, 8, 31, 2, НВК № 1, 24 м. Умань.
Запитання, що були адресовані письменнику, переконують у тому, що їм відома і небайдужа постать сучасного культурного та літературного діяча, В.Шовкошитного, і зокрема його творчість.
Володимир Шовкошитний у нашому коледжі є гостем уже вдруге. І цього разу він завітав не сам, а зі своїм кращим другом і побратимом Валентином Добрим, разом із яким пройшов нелегкий шлях під час подій на Майдані Незалежності.
Знаменно, що саме пан Володимир презентував третю збірку поезій директора нашого коледжу Ольги Чепкої під псевдонімом Ольга Сотник « Моїх надій озимина пророща», відзначивши неабиякий талант авторки.
Наприкінці зустрічі-семінару усім присутнім було запропоновано сфотографуватися на памʼять, а також придбати пропоновані книги.
Подібні заходи відіграють важливу роль у формуванні національно-патріотичного духу молодого покоління, спонукають до роздумів над історичним минулим нашого народу, сприяють вихованню мужності, справедливості, гордості за український народ.

Зоя Крамська, завідувач відділення дошкільної і початкової освіти,
Наталія Загоруйко, викладач коледжу