ПЕДАГОГІЧНІ ЧИТАННЯ – 2023

28 грудня 2023 року в КЗ «Уманський гуманітарно-педагогічний фаховий коледж ім. Т.Г. Шевченка Черкаської обласної ради» відбулися педагогічні читання з теми «Формування свідомої громадянської позиції сучасної молоді в освітніх закладах Черкащини як одна з необхідних умов утвердження національної само ідентичності в умовах воєнного стану: реалії, досвід, перспективи», які присвячені 70-річчю утворення Черкаської області.

На пленарному засіданні учасники педагогічних читань разом з кандидатом педагогічних наук, головою циклової комісії педагогіки, психології та методик дошкільної освіти, викладачем вищої кваліфікаційної категорії, викладач-методист Любченко І.І. розглядали актуальні питання формування свідомої громадянської позиції здобувачів освіти в умовах воєнного стану.

Практичний психолог коледжу, виклад вищої кваліфікаційної категорії, викладач-методист, викладач психології Плахотна С.І. ознайомила присутніх з психологічними дослідженнями громадянської зрілості та рівнем сформованої національної самоідентичності сучасної молоді та здобувачів освіти коледжу, відзначила високий рівень їх активної громадянської позиції.

Заполонив увагу слухачів виступ викладача вищої кваліфікаційної категорії, викладача суспільних дисциплін Падалки В.М. цікавими історичними фактами розвитку української освіти, писемності та культури, визначив необхідність розрізняти поняття «освіченість», «патріотизм», «громадянська свідомість», «політичність/аполітичність» залежно від типу громадянства особистості, рівня її освіченості.

Доповнила розповідь викладач вищої кваліфікаційної категорії, викладач-методист, викладач суспільних дисциплін Устенко В.І. розповіддю про історичні постаті Уманщини Надію Суровцеву. Богдана Чорномаза, життя і патріотизм яких є прикладом для сучасних та наступних поколінь. Валентина Іванівна продемонструвала світлини про проведені виховні заходи викладачами циклової комісії суспільних дисциплін до відзначення подвигу героїв Крут, трагічних подій в Чорнобилі, голодомору в Україні і Бабиному Яру.

Одним із засобів національно-патріотичного виховання здобувачів освіти у коледжі, як стверджує викладач музики Полянчук М.Д., є музичне мистецтво. Дослідницька робота на заняттях музики з метою виявлення дотичності світової і української музичної культури, виховні заходи, які проводять викладачі відділення музичного мистецтва, підтверджені світлинами та відеофрагментами, розчулили присутніх.

Марш Січових стрільців, який прозвучав у залі, та пісня «Червона калина» у виконанні учнів Уманської школи мистецтв «АНТАРЕС» викликали почуття гордості за Україну та наших захисників.

Викладач вищої кваліфікаційної категорії, викладач української мови і літератури Загоруйко Н.М. розкрила шляхи виховання студентської молоді у закладах освіти Черкащини чіткої національно-патріочтиної думки, збереження історичної пам’яті народу засобами художнього слова, продемонструвала за допомогою світлин роботу з цього напряму викладачів циклової комісії української мови і літератури з методикою викладання.

Козак Н.Д., голова циклової комісії образотворчої діяльності та методик, викладач вищої кваліфікаційної категорії, викладач-методист, викладач образотворчої діяльності розкрила тему образотворчої інноватики сучасного освітнього простору в закладах освіти Черкащини.

Українські традиції фізичного виховання, ігри та забави українського народу як одного із напрямів національно-патріотичного виховання цікаво та змістовно розкрила майстер спорту з художньої гімнастики, викладач вищої кваліфікаційної категорії, викладач-методист, викладач фізичної культури Черненко Л.П. Розповіла про історію створення Центральної школи бойового гопака, про напрями його розвитку (оздоровчий, фольклорно-мистецький, спортивний і бойовий). Приємні емоції та враження залишились у присутніх від перегляду відеофрагментів українського гопака у виконанні Черкаського хореографічного колективу.

Роботу педагогічних читань перервав сигнал «Повітряна тривога», але педагогічні працівники, перейшовши до укриття, продовжили працювати у сховищі.

Учасники освітнього процесу продовжують адаптуватися до викликів воєнного стану.

Програма педагогічних читань була успішно реалізована!

Підсумувала роботу пленарного засідання педагогічних читань доктор філософії, в.о. директора коледжу Крамська З.М. Зоя Михайлівна подякувала доповідачам за цікаві та змістовні виступи, привітала усіх присутніх з прийдешнім Новим роком та побажала усім присутнім перемоги над ворогом та миру в Україні.

Тетяна Денисюк,

кандидат філологічних наук,

завідувач навчально-методичного кабінету

https://www.facebook.com/umanpedcollege/posts/pfbid02H6PTbtVbJrWXCrew1ZzcyR7JUSndzcYawwbdQHQKzHm4jDEF5oGCk81Mtmtbf1Pgl